Sommerfesten som varer hele året

Sommerfest

Sommer med varme dager, lyse kvelder, blafrende duk, markblomster, rosévin, fersk salat fra kjøkkenhagen. Nyt det beste av årstida med en sommerfest på Simenstad. Her er det flotte uteplasser, lysthus og glassveranda. Skulle været by på overraskelser, er det fint å kunne trekke inn i de staselige stuene.

Jente, skåler, sommerfest, selskap, Simenstad gard

Nyt uterommene på Simenstad

Planlegger du en sommerfest for kollegaer, kunder, venner eller familie? Markering av overgangen til sommer og ferietid, eller oppstart av en ny og god arbeidsperiode? Simenstad er romslig både utomhus og innomhus, og byr på både gourmet og mer rustikk mat. Jeg hjelper deg med å velge riktig mat og drikke, og eventuelle tilleggssopplevelser for deg og dine. 

Folk, samlet, gjeng, Simenstad gard, gamle dager

En sommerdrøm

Jeg foreslår at sommerfesten starter med en aperitiff ved Syrinlysthuset. Vi dekker opp utendørs eller i den gule festsalen. På gardskjøkkenet står den fargerike og smakfulle sommermaten klar med sommerens ferske råvarer. Braastad Cognac og kaffe fra sølvkanne serveres der det måtte passe sammen med fristende bær, is og kaker. Dere kan bare nyte stemningen langt inn i sommernatta.

Sagt om Simenstad

Artikkel fra Norske Hjem–Matspalte

Tekst av Brit Skurdal Braastad

Nyt en sommerlig punsj

Hvorfor ikke by på en spennende bowle eller en punsj i sommervarmen? Finn fram den lekreste glassbollen fra innerst i skapet, høye, pene glass, og sett det på hagebordet på verandaen eller ute i det grønne. Benytt bær og frukt som hører årstiden til, gjerne friske bær og sitronskiver i bollen sammen med vin eller skvetter av brennevin fra flasker du gjerne skulle ha tømt. Stemningen blir festlig, og du byr på en gammel tradisjon. 

 

Borgelig skikk

I Ringsaker, hvor vi bor, blir det mye punsj framover. Tryggve Andersens mesterlige roman «I Cancelliraadens Dage» settes opp som opera. Boken skildrer embetsmannsmiljøet i Ringsaker i årene omkring 1800. Når herrene møtes, serveres punsj, og vi får innblikk i gamle drikkeskikker. På 1800–tallet var det mange ulike ølvarianter utover landet, både som tørstedrikk i onnene og i sosiale sammenhenger. I byene var punsj, bisp og bowle populære selskapsdrikker i byenes øvre sosiale sjikt. Embetsmannsmiljøet i Ringsaker brakte med seg byskikker, og det er således ikke overraskende at punsjen er omtalt når det var selskapelighet i dette miljøet. 

 

Punsj

Punsj ble servert både varm, kald eller som ispunsj. Punsj ble laget av fem ingredienser, opprinnelig rom eller arak, vann, te, sukker og sitron. (Arak nytes i det østlige Middelhavet og er et klart, fargeløst brennevin med smak av anis.). I flere av oppskriftene på punsj brukes både appelsin- og sitronskall. I dag bør vi helst bruke økologisk dyrket, p.g.a. sprøytemidlene i skallet. Eksempler på punsj: Melkepunsj med hvit rom, ispunsj med champagne, sitron, appelsiner, melis, eggehviter og rom.