Garden for de store høgtider

Julebord på Simenstad

Rykende gryter putrer på AGA-komfyren og fyller Simenstadkjøkenet med julelukter. Julebord handler om matglede. Jul på Simenstad betyr et eget univers der både maten, omgivelsene og festen er annerledes.

Du inviteres inn i 1700-talls bygninger med sjel, atmosfære og god stemning. Det brenner godt i lyspeisen, durer i ovnene og julekrydderet varmer kropp og sjel. I de gamle stuene venter kaffe på sølvkanne, julekonfekt på fat og en Braastad. 

Brød fra egen bakerovn, grønnsaker og urter fra den økologiske kjøkkenhagen, kjøtt med tilknytning til garden og nedlagt frukt fra hagen gir velsmakende, frisk og fargerik mat. Alt er hjemmelaget og årtidsaktuelt, servert og presentert i de julepyntede, historiske stuene og salene.

Julbordsmeny 

Starter
Vertinnens julepaté på steinbakt vørterbrød, servert i lysskjæret fra bakerovnen i bryggerhuset. Punsj fra Hedmarken

Forrett
Akevittgravet ørret på simenstadvis med urtebrød fra den vedfyrte bakerovnen. 

Hovedrett
Langtidsstekt svinekam på simenstadvis med rotstappe, frisk vintersalat med rødkål, appelsin og rosin kokt i vin, honningbakte rødbeter i byggryn, plommechutney og saus basert på den gode kraften

Dessert
Rompudding med bærsaus fra Simenstad-hagen. Kaffe, te og julekaker i stuene etter maten. Braastad Cognac servert med eventyret om Braastad-konjakken

Sagt om Simenstad

Utdrag fra magasinet «Skal dit»

 …

Julebord som vekker sansene
Gardsjulebordet på Simenstad er en «hjemmehos-opplevelse», med et vertskap som byr på ekthet, nærhet og matglede. Med retter fra egen bakerovn, grønnsaker – frukt og urter fra den økologiske kjøkkenhagen og kjøtt fra nabogården, byr de på velsmakende, frisk og fargerik mat. I duften av julekrydder og i skinnet fra lyspeisen forsyner gjestene seg fra rykende gryter på AGAkomfyren, som er blitt hjertet på det nyrestaurerte gardskjøkkenet. Det er dekket på i festsalen, spisestuen eller på kjøkkenet. I stasstuene venter kaffe og julekaker, og kanskje følger det med et overraskende besøk i det unike bryggerhuset med bakerovn.

 …

Henter fram godsida
Førjulstida er travel på Simenstad, den gamle gården setter sin ramme rundt en av de sterkeste tradisjonene vi har her i landet. Brit gleder seg til gode lukter på kjøkkenet og blide folk. – Det er en tid full av forventning, folk pynter seg og kommer til oss for å kose seg sammen med gode venner eller kollegaer. Situasjonen og rammene gjør noe med gjestene, de tar fram godsida og er rause med komplimentene. Jeg har et privilegert yrke som bare møter folk i slike stjernestunder. Det gjør at en holde klarer med strevet, for det er jo arbeidsomt det jeg holder på med, smiler vertinnen og trekker pusten. 

Lov å endre tradisjonene
Er det aldri lov til å eksperimentere med tradisjonene, lurer vi? – Jeg mener at tradisjonene må kunne utvikles, sier vertinne Brit. Tradisjonsmaten var ofte fargeløs, og uten så mye grønnsaker. Jeg liker å tilføre mer grønnsaker, farge og smak. Det må være er lov til å eksperimentere! Men heldigvis er den norske julematen er god og rik på smak. Både ribbe,  medisterkaker, rakfisk og lutefisk har lange tradisjoner i Innlandet, sammen med hjemmebrygget øl. Norge er også kjent for sine gode kaker, småkakene er i særklasse, men bruk godt smør! oppfordrer Brit.

Mat er dekor
Gamle hus er takknemlig å pynte, opplever Brit. Vertinnen på Simenstad velger enkel julepynt og lar rommene og interiøret få komme fram. – Hvite lys passer best hos meg, sier hun og forteller at hun blir mer og mer glad i naturmaterialer som pynt. – Til og med mat er jo dekor; flotte brød, fylte flasker og frukt på glass skaper hyggelig miljø på kjøkkenet, avslutter tradisjonsbæreren.