Julebord på Simenstad

Velkommen inn i et eget juleunivers

Rykende gryter putrer på AGA-komfyren og fyller Simenstad-kjøkkenet med julelukter. Det brenner godt i lyspeisen og julekrydderet varmer kropp og sjel. 

Du inviteres inn i 1700-talls bygninger med lun og rolig atmosfære. Jul på Simenstad er et eget univers der både maten, omgivelsene og festen er annerledes og vil bli husket.

I de gamle stuene venter kaffe på sølvkanne og julekonfekt på fat – selvsagt med en Braastad til. 

Julebordsmeny

Starter

Vertinnens julepaté på speltbrød, stekt i den gamle bakerovnen, og gardens smakfulle pærepunsj. 

Forrett

Varmrøkt sik fra Espedalen med sylta rødløk, vintersalat, rømme og hjemmebakt flatbrød.

Hovedrett

Langtidsstekt svinekam på Simenstadvis og Totenmedister fylt med sviske. Rødkål, gulrotmos, persillebygg, båtpotet, chutney og eple/pære og tyttebærkompott.

Dessert

Frukt fra Simenstadhagen og husets vaniljekrem med karamellisert bakerovnskrønsj.

Godbiter

Kokekaffe/te, hjemmelaget konfekt og Braastadsmaker servert med eventyret om Braastad Cognac.

Matglede

Julebord handler om matglede, stemning og felleskap.  Hos oss er alt hjemmelaget og årtidsaktuelt, og servers i de julepyntede stuene og salene. Brødet er fra egen bakerovn, grønnsaker, urter og frukt fra den økologiske kjøkkenhagen og langtidsstekt kjøtt med gode råvarer gir velsmakende, frisk og fargerik mat. Vi er også kjent for de hjemmelagde fruktjuicene våre. 

Praktisk info

På Simenstad er de flotte salene plassert i andre etasje og stuene i første. Totalt kan vi dekke til 80 personer, men i disse koronatider er maks antallet 50 personer. 

Julebordet kan bestå av flere retter, servert på tallerken eller som buffet, der ett og ett bord forsyner seg. Dette avtales ved bestilling. I de fleste selskaper er det noen som trenger spesialtilpasset mat. Får vi beskjed om dette kan vi levere det beste også her.

Artikkel om Simenstad

Aftenposten–MAT FRA NORGE 

Tekst av Mette Møller

Førjulsstemning på Mjøsgårdene 

Er det noe de kan på storgårdene rundt Mjøsa, så er det å forberede jula på tradisjonsrikt vis. Hvert år, fra midten av november, bakes, slaktes, kokes og stekes det i bryggerhus og på gårdskjøkken. Finstuene vaskes og pyntes, og bordene dekkes med skinnende servise.

På samme måte som tidligere generasjoner gjorde gårdene klare for julefeiring, tar dagens mjøsbønder områdets rike tradisjoner videre, og lager god, gammeldags førjulsstemning. Med god og ekte mat i fokus.

Hyggelig å kunne dele med andre

På ærverdige Simenstad gård på Rudshøgda, med bygninger fra 1700-tallet og Prøysenstua som nær nabo, ønsker vertinne Brit Skurdal Braastad velkommen inn i julepyntede stuer. – Jeg vil gi folk en «hjemme hos»-opplevelse. Her på Simenstad bor vi nærmest i et levende museum, og det er hyggelig å kunne dele den gode julestemningen på gården med andre, sier Brit.

 

Jula er kremen

Det lukter deilig av bakst og julekrydder på det romslige gårdskjøkkenet på Simenstad. Ei nybakt kringle får en siste touch med melisglasur, kjøtt- og grønnsaksrettene har kost seg akkurat lenge nok i AGA-komfyren, et fristende utvalg fra de «sju slagene» er flyttet fra fargerike kakebokser og over på sølvfat – og julesylta står klar.

Snart kommer de første gjestene inn til lun peisvarme, et glass hjemmelaget punsj og en tradisjonsrik smaksreise rundt langbordet i den autentiske spisestua.

– Jeg har stor matinteresse og er glad i kulturhistorie. På en gård som dette lever vi i årstidene, og på våre selskaper, brylluper og kurs har vi alltid fokus på mat i sesong. Men det er noe eget med jula. Jula er kremen på en gård som dette.

 

Klar for julefest 

Jula er tida for å kunne være nostalgisk, ta fram oppskrifter og matkunnskap overlevert gjennom generasjoner og pynte huset til julefest, smiler Brit.

Hun har ei travel førjulstid foran seg. På Simenstad skal det under «Jul på Mjøsgårdene» arrangeres åpne advetssøndager med hjemmelagde smaker fra gårdskjøkkenet, temakvelder med en smaksreise i julematens historie, samt klassiske julemåltider. Det hele avsluttes med et strålende, tradisjonsrikt nyttårsball, nøye planlagt med historisk festmiddag og levende musikk, lik slik det var i ballets storhetstid på Hedmarken. – Jeg har alltid vært veldig glad i jula, og det er fint å dele den gleden med andre. Jul på gård er noe helt spesielt, sier verinne Brit.

Eksklusive mattradisjoner

Gårdene rundt Mjøsa åpner stuer, kjøkken, stabbur og gårdstun for å dele av sine juletradisjoner, gode bakst, kokekunster og råvarer. Storgårdene på Hedmarken er en unik del av den norske matkulturens historie. Det var her både Henriette Schønberg Erken og Hanna Winsnes skrev sine berømte kokebøker på første halvdel av 1900-tallet. Som Norges «kornkammer» fikk bøndene et rikt overskudd fra gårdsdriften, og dette ga både eksklusive og sjenerøse mattradisjoner. Denne arven tar bøndene rundt Mjøsa på alvor.

 

Nettverket Mjøsgårdene

Mjøsgårdene er en sammenslutning av 8 ulike gårder rundt Mjøsa som jobber med korreiste og lokale produkter. Gårdene tar imot selskaper, kurs, møter, overnatting, driver aktiviteter og tilbyr opplevelser. Kulturhistorie og bygningsarv står i fokus, og alle Mjøsgårdene er lidenskapelig opptatt av mat og råvarer, like mye ute på jordet som inne på bordet.

Fra midten av november og fram til jul hvert år arrangeres «Jul på Mjøsgårdene». Da åpner gårdene dørene til stuer, kjøkken og gårdstun, og inviterer til ulike førjulsarrangementer.