Garden for de store høgtider

Julebord på Simenstad

Rykende gryter putrer på AGA-komfyren og fyller Simenstad – kjøkkenet med julelukter. Julebord handler om matglede, stemning og felleskskap. Jul på Simenstad er et eget univers der både maten, omgivelsene og festen er annerledes og vil bli husket. Venner og kollegaer vil bli rørt over å bli tatt med til så sjarmerede sted.

Du inviteres inn i 1700-talls bygninger med sjel, atmosfære og gode omgivelser. Det brenner godt i lyspeisen, durer i ovnene og julekrydderet varmer kropp og sjel. I de gamle stuene venter kaffe på sølvkanne, julekonfekt på fat og en Braastad. 

Brød fra egen bakerovn, grønnsaker og urter fra den økologiske kjøkkenhagen, kjøtt med tilknytning til garden og nedlagt frukt fra hagen, gir velsmakende, frisk og fargerik mat. Alt er hjemmelaget og årtidsaktuelt, servert og presentert i de julepyntede, historiske stuene og salene.

Julebordsmeny

Starter

Vertinnens julepaté på steinbakt vørterbrød, servert i lysskjæret fra bakerovnen i bryggerhuset. Punsj fra Hedmarken

Forrett

Akevittgravet ørret på simenstadvis med urtebrød fra den vedfyrte bakerovnen. 

Hovedrett

Langtidsstekt svinekam på simenstadvis med rotstappe, frisk vintersalat med rødkål, appelsin og rosin kokt i vin, honningbakte rødbeter i byggryn, plommechutney og saus basert på den gode kraften

Dessert

Rompudding med bærsaus fra Simenstad-hagen. Kaffe, te og julekaker i stuene etter maten. Braastad Cognac servert med eventyret om Braastad-konjakken

Artikkel om Simenstad

Aftenposten–MAT FRA NORGE 

Tekst av Mette Møller

Førjulsstemning på Mjøsgårdene 

Er det noe de kan på storgårdene rundt Mjøsa, så er det å forberede jula på tradisjonsrikt vis. Hvert år, fra midten av november, bakes, slaktes, kokes og stekes det i bryggerhus og på gårdskjøkken. Finstuene vaskes og pyntes, og bordene dekkes med skinnende servise. På samme måte som tidligere generasjoner gjorde gårdene klare for julefeiring, tar dagens mjøsbønder områdets rike tradisjoner videre, og lager god, gammeldags førjulsstemning. Med god og ekte mat i fokus.

På ærverdige Simenstad gård på Rudshøgda, med bygninger fra 1700-tallet og Prøysenstua som nær nabo, ønsker vertinne Brit Skurdal Braastad velkommen inn i julepyntede stuer. – Jeg vil gi folk en «hjemme hos»-opplevelse. Her på Simenstad bor vi nærmest i et levende museum, og det er hyggelig å kunne dele den gode julestemningen på gården med andre, sier Brit.

Jula er kremen

Det lukter deilig av bakst og julekrydder på det romslige gårdskjøkkenet på Simenstad. Ei nybakt kringle får en siste touch med melisglasur, kjøtt- og grønnsaksrettene har kost seg akkurat lenge nok i AGA-komfyren, et fristende utvalg fra de «sju slagene» er flyttet fra fargerike kakebokser og over på sølvfat – og julesylta står klar.

Snart kommer de første gjestene inn til lun peisvarme, et glass hjemmelaget punsj og en tradisjonsrik smaksreise rundt langbordet i den autentiske spisestua.

– Jeg har stor matinteresse og er glad i kulturhistorie. På en gård som dette lever vi i årstidene, og på våre selskaper, brylluper og kurs har vi alltid fokus på mat i sesong. Men det er noe eget med jula. Jula er kremen på en gård som dette. Det er tida for å kunne være nostalgisk, ta fram oppskrifter og matkunnskap overlevert gjennom generasjoner og pynte huset til julefest, smiler Brit.

Hun har ei travel førjulstid foran seg. På Simenstad skal det under «Jul på Mjøsgårdene» arrangeres åpne advetssøndager med hjemmelagde smaker fra gårdskjøkkenet, temakvelder med en smaksreise i julematens historie, samt klassiske julemåltider. Det hele avsluttes med et strålende, tradisjonsrikt nyttårsball, nøye planlagt med historisk festmiddag og levende musikk, lik slik det var i ballets storhetstid på Hedmarken. – Jeg har alltid vært veldig glad i jula, og det er fint å dele den gleden med andre. Jul på gård er noe helt spesielt, sier verinne Brit.

Gårdene rundt Mjøsa åpner stuer, kjøkken, stabbur og gårdstun for å dele av sine juletradisjoner, gode bakst, kokekunster og råvarer. Storgårdene på Hedmarken er en unik del av den norske matkulturens historie. Det var her både Henriette Schønberg Erken og Hanna Winsnes skrev sine berømte kokebøker på første halvdel av 1900-tallet. Som Norges «kornkammer» fikk bøndene et rikt overskudd fra gårdsdriften, og dette ga både eksklusive og sjenerøse mattradisjoner. Denne arven tar bøndene rundt Mjøsa på alvor.

Nettverket Mjøsgårdene

Mjøsgårdene er en sammenslutning av 8 ulike gårder rundt Mjøsa som jobber med korreiste og lokale produkter. Gårdene tar imot selskaper, kurs, møter, overnatting, driver aktiviteter og tilbyr opplevelser. Kulturhistorie og bygningsarv står i fokus, og alle Mjøsgårdene er lidenskapelig opptatt av mat og råvarer, like mye ute på jordet som inne på bordet.

Fra midten av november og fram til jul hvert år arrangeres «Jul på Mjøsgårdene». Da åpner gårdene dørene til stuer, kjøkken og gårdstun, og inviterer til ulike førjulsarrangementer.