Velkommen til gardsjulebord
Rykende gryter putrer på AGA-komfyren og fyller Simenstad-kjøkkenet med julelukter. Det brenner godt i lyspeisen og knitrer i de gamle etasjeovnene. De staselige bygningene har vært med på julefeiring i generasjoner.
Her venter velkomst med Simenstadpunsj og fingermat, servert i den rosa salen. På festsalen eller i den pompeiansk-røde spisestua inntas et smakfullt julegardsbord. Kaffe på sølvkanne og julekonfekt nytes i de julepyntede stuene – selvsagt med en Braastad. Ettermiddagen krydres med historiefortelling.
Julebordsmeny
Starter
Vertinnens julepaté på speltbrød, stekt i den gamle bakerovnen og gardens smakfulle fruktpunsj.
Forrett
Varmrøkt sik fra Espedalen med sylta rødløk, vintersalat, rømme og hjemmebakt flatbrød.
Hovedrett
Langtidsstekt svinekam fra nabogården tilbedt i magasinkomfyren, Totenmedister, rotstappe, julerød byggrynsalat, hvitløksmarinerte erter, rødkål, honningbakt gulrot, cognacmarinerte svisker, plommechutney og eple/pære og tyttebærkompott.
Dessert
Nedlagt Frukt fra Simenstadhagen og husets vaniljekrem med karamellisert bakerovnskrønsj.
Godbiter
Kokekaffe/te fra sølvkanne og hjemmelaget konfekt. Mulighet for Braastad Avec, servert med eventyret om Braastad Cognac.
Hjemmelaget julemat
Gardsjulebord handler om matglede, julestemning og felleskap. Hos oss er alt hjemmelaget og maten servers i de julepyntede stuene og salene. Matkonseptet vårt er Tradisjonelle råvarer brukt på nye måter. Brødet er fra egen bakerovn, urter og frukt fra den økologiske Simenstadhagen. Det langtidsstekte kjøttet fra nabogarden, gir velsmakende og kortreist mat. Vi er opptatt av at alle julesmaker skal passe sammen. Til julematen har vi funnet fram til egnet vin, øl, akevitt og vi har hjemmelagde alkoholfrie fruktdrikker.
Praktisk info
På Simenstad er de flotte salene plassert i andre etasje. Her kan vi dekke til totalt 70 personer, fordelt på to rom som henger sammen. Trenger noen bistand til å komme opp i andre etasje, ta kontakt.
I de fleste selskaper er det noen som har behov for spesialtilpasset mat. Gi beskjed om dette så vi kan levere det beste også her.
Våre gamle malte gulv er ikke glad i stilletthæler, så vennligst tenk over skotøyet.
Få førjulstemningen…
Aftenposten–MAT FRA NORGE
Tekst av Mette Møller
Førjulsstemning på Mjøsgårdene
Er det noe de kan på storgårdene rundt Mjøsa, så er det å forberede jula på tradisjonsrikt vis. Hvert år, fra midten av november, bakes, slaktes, kokes og stekes det i bryggerhus og på gårdskjøkken. Finstuene vaskes og pyntes, og bordene dekkes med skinnende servise.
På samme måte som tidligere generasjoner gjorde gårdene klare for julefeiring, tar dagens mjøsbønder områdets rike tradisjoner videre, og lager god, gammeldags førjulsstemning. Med god og ekte mat i fokus.
…
Hyggelig å kunne dele med andre
På ærverdige Simenstad gård på Rudshøgda, med bygninger fra 1700-tallet og Prøysenstua som nær nabo, ønsker vertinne Brit Skurdal Braastad velkommen inn i julepyntede stuer. – Jeg vil gi folk en «hjemme hos»-opplevelse. Her på Simenstad bor vi nærmest i et levende museum, og det er hyggelig å kunne dele den gode julestemningen på gården med andre, sier Brit.
Jula er kremen
Det lukter deilig av bakst og julekrydder på det romslige gårdskjøkkenet på Simenstad. Ei nybakt kringle får en siste touch med melisglasur, kjøtt- og grønnsaksrettene har kost seg akkurat lenge nok i AGA-komfyren, et fristende utvalg fra de «sju slagene» er flyttet fra fargerike kakebokser og over på sølvfat – og julesylta står klar.
Snart kommer de første gjestene inn til lun peisvarme, et glass hjemmelaget punsj og en tradisjonsrik smaksreise rundt langbordet i den autentiske spisestua.
– Jeg har stor matinteresse og er glad i kulturhistorie. På en gård som dette lever vi i årstidene, og på våre selskaper, brylluper og kurs har vi alltid fokus på mat i sesong. Men det er noe eget med jula. Jula er kremen på en gård som dette.
Klar for julefest
Jula er tida for å kunne være nostalgisk, ta fram oppskrifter og matkunnskap overlevert gjennom generasjoner og pynte huset til julefest, smiler Brit.
Hun har ei travel førjulstid foran seg. På Simenstad skal det under «Jul på Mjøsgårdene» arrangeres åpne advetssøndager med hjemmelagde smaker fra gårdskjøkkenet, temakvelder med en smaksreise i julematens historie, samt klassiske julemåltider. Det hele avsluttes med et strålende, tradisjonsrikt nyttårsball, nøye planlagt med historisk festmiddag og levende musikk, lik slik det var i ballets storhetstid på Hedmarken. – Jeg har alltid vært veldig glad i jula, og det er fint å dele den gleden med andre. Jul på gård er noe helt spesielt, sier verinne Brit.
…
Eksklusive mattradisjoner
Gårdene rundt Mjøsa åpner stuer, kjøkken, stabbur og gårdstun for å dele av sine juletradisjoner, gode bakst, kokekunster og råvarer. Storgårdene på Hedmarken er en unik del av den norske matkulturens historie. Det var her både Henriette Schønberg Erken og Hanna Winsnes skrev sine berømte kokebøker på første halvdel av 1900-tallet. Som Norges «kornkammer» fikk bøndene et rikt overskudd fra gårdsdriften, og dette ga både eksklusive og sjenerøse mattradisjoner. Denne arven tar bøndene rundt Mjøsa på alvor.
Nettverket Mjøsgårdene
Mjøsgårdene er en sammenslutning av 8 ulike gårder rundt Mjøsa som jobber med korreiste og lokale produkter. Gårdene tar imot selskaper, kurs, møter, overnatting, driver aktiviteter og tilbyr opplevelser. Kulturhistorie og bygningsarv står i fokus, og alle Mjøsgårdene er lidenskapelig opptatt av mat og råvarer, like mye ute på jordet som inne på bordet.
Fra midten av november og fram til jul hvert år arrangeres «Jul på Mjøsgårdene». Da åpner gårdene dørene til stuer, kjøkken og gårdstun, og inviterer til ulike førjulsarrangementer.