Nyttårsball på Simenstad gard

Ball på Simenstad inspirert av Christine Storm Munch

Lørdag 4. januar kl.17.00 blir det fyr i alle ovner og lys i alle vinduer når Simenstad gard inviterer til nyttårsball. Et selskap der maten, musikken og omgivelsene er hentet rett fra de gamle balltradisjonene på Hedmarken.

De rikt dekorerte stuene og salene fra 1800-tallet utgjør en perfekt ramme for kveldens storslåtte ball. På menyen står punsj ved ankomst, flere retters festmiddag og det store dessertbordet som hørte med da det var ball på storgårdene rundt Mjøsa. Christine Storm Munch, (1744–1825), ei eksepsjonell prestefrue, vil gi rammen for årets ball.

På Rosa-salen inviteres det til polonese, vals og andre taktarter når Hollos etterfølgere spiller opp til dans. Ensemblet har tidsriktig besetning med strykekvartett, klarinett, trompet, piano og bass, og har spesialisert seg på lokal storgardsmusikk.

Pris  Kr. 1590,– per person.
Inkludert i prisen er aperitiff, femretters festmiddag, stort dessertbord, åttemanns profesjonelt ensemble med musikk og dans i festpyntede stuer og saler. Drikkemeny med eller uten alkohol kan bestilles.

Overnatting

Overnatting ved behov på det nyåpnede Wood Hotell, verdens høyeste trehotell med fantastisk utsikt utover Mjøsa. Eller overnatting på motell i fin gåavstand. Meld fra til Simenstad.

For å skåne de vakre, gamle gulvene på Simenstad ber vi deg om å la stiletthælene være igjen hjemme.

BEHOV FOR MER INFORMASJON?
Ta kontakt med vertinne Brit  Skurdal Braastad, tlf. 930 66 582 eller [email protected]

Se utdrag fra kokebok om Christine 

foto C. Dokken ©Gudbrandsdalsmusea, mat Arne Brimi

Bli med inn i Christine Storm Munchs smaksrike verden!

Har du hørt om Christine Storm Munch? Søster til Edvard Storm, oldemor til Edvard Munch og også slektning til Ole Bull og andre begavede kulturpersonligheter.  Denne ekstraordinære kvinnen, som samlet imponerende 900 oppskrifter og gode råd i sin håndskrevne kokebok, fødte tretten barn, var svært musikalsk, interessert i astrologi og urter. Hun er det nærmeste vi kan komme Hildegard von Bingen når det gjelder omfattende kjennskap til og nysgjerrighet i forhold til ulike vitenskapsgrener.

Rhinskvin, østers og skilpadde, «Oxe Kiød med Rød wiin Saus, riste Lax og Sitrontærte» kunne Christine Storm Munch servere i prestegarden Ullinsvin i Vågå på slutten av 1700–tallet, og senere som prestefrue i Fluberg. 

Gudbrandsdalsmusea har gitt ut en kulturhistorisk kokebok om Christine Storm Munch (1746–1826). Arne Brimi har prøvd ut flere av oppskriftene, og det er interessante artikler som forteller om denne eksentriske prestefrua.

Nå kan DU bli kjent med Christine Storm Munchs liv og kulinariske finesser. Meld deg på ball på Hedmarken og få en unik opplevelse. Simenstad gard i Ringsaker har skapt en unik tradisjon med sine historiske ball, og nå står Christine Storm Munch for tur. Slektshistorikeren Johan Storm Munch vil med små kåseri gjennom kvelden fortelle fra hennes spennende liv og virke –og samtidig plassere oss i hennes tidsperiode, 1700–tallet med opplysningstid, nye vinder fra Europa –og framveksten av det nye Norge. Orkesteret som er knyttet til ballet, vil spille musikk inspirert av Christines forbilder. Den omfattende festmenyen, og det store dessertbordet, vil illustrere arven etter Christine.

Christie Storm Munch (1744–1825), hadde sine velmaktsdager i samme periode som hovedbygningene på Simenstad ble bygget. Gled deg til å oppleve staselige Simenstad pyntet til fest.

Meld deg på ballet, som er enestående i Norge,  og som vil gi deg innblikk i en annen verden!