Temafest på Simenstad

Bli med inn i en magisk verden

«Med det store nøkkelknippet kan husfrua åpne dører til fantastiske opplevelser.» 

Noen ganger kan det være forfriskende med et tema for festen.  Jeg kommer gjerne med forslag til program som passer for arrangementet ditt.

Lyst til å leke?

Vi voksne leker oss alt for lite. Noen ganger har vi godt av å gå ut av det vanlige mønsteret og gjøre noe annerledes. Det å skifte rolle er en måte å oppdage nye sider ved oss selv og andre. 

Vi trenger ikke tenke for vanskelig. –Bare det å få ei lue eller en hatt på hodet, gjør noe med oss, vi kommer automatisk inn i et annet modus. Målet er selvfølgelig å ha det moro, for som kjent så er det slik at «En god latter forlenger livet». 

Simenstad_ sommer,bord og gjester

Eksempel på temafest

Alt fra Prøysenmåltider til elegante operamiddager, Afternoon Tea og Downton Abbey har foregått på Simenstad. Jeg synes det er spennende å levendegjøre en tidsperiode.

 Gjennom litteratur, mat, pynt og musikk blir du tatt med på en reise tilbake i tid eller til en opplevelse av spennende tema. 

Vi tar grupper helt opp til 80 personer. Hele garden med to hovedbygninger og stort hageanlegg er en lekegrind. Vil du bli med å leke? Kanskje du har ideer jeg ikke har tenkt på? Gleder meg til å høre!

Nyttårsballet

Gjestene våre sier at på Simenstad er det skapt et eget univers av historiske hus, glamour, film, musikk og teater –der du kan trer inn i en magisk verden. 

Ett av høydepunktene på Simenstad er nyttårsballet. Den perfekte anledning til å finne fram finstasen og bli med på en reise tilbake i tid. Noe for deg?

Artikkel om Simenstad

Egen skrevet tekst

Tekst av Brit Skurdal Braastad

Downton Abbey på Simenstad

Noe du ikke har vært med på før

Er du av dem som elsker Downton Abbey og engelsk film? Det gjør nemlig jeg! I forbindelse med feiring av mitt siste runde tall, valgte jeg å lage Downton Abbey-fest på Simenstad. Først inviterte jeg 50 damer på Afternoon Tea, deretter 80 venner og familie på stor middag med engelsk meny og mange morsomme innslag.

Jeg sitter med flotte bilder fra arrangementet og drømmer om å få oppleve det igjen.  Kanskje vi skal gjøre det sammen?

Arrangement som dette er et spennende alternativ til sommerfest eller julebord og garantert noe vennene /kollegaene ikke har vært med på før. Tenk å bli invitert på   «Dinner  in the farm Manor» , en skikkelg helaften med høy glamourfaktor, hageselskap eller «Afternoon Tea».

Kleskode

Hva skal du ha på deg? Det trenger ikke være vanskelig. La deg gjerne inspirere av Downton Abbey i klesvegen. Et tips: Karer med sløyfe /vest,  damer med hodepynt. Du kan komme med lang eller halvlang kjole/skjørt, og alt fra dress til kjole og hvitt.

Damene får sjelden brukt «sikjolen», så ta gjerne fram finstasen og la «juvelene» rasle. Lange smykker, hansker, hårpynt av forskjellig slag, eventuelt hatt. Mye fint «kvalitetsjugel» å  få kjøpt for en billig penge.

Vil du la deg inspirere, så søk på Downtown Abbey eller også Titanic eller Great Gatsby + kjole/dress. Kleskoden er ment som inspirasjon, og det skal ikke mye til!

Hvorfor Downtown Abbey på Simenstad?
England assosieres gjerne med eleganse og stil, og fascinasjonen av engelsk litteratur og film er bakgrunnen for Downton Abbey party.

På Simenstad er det rom for lek og glamorøse fester. Parallellen og koblingen til England og Downton Abbey miljø er klar, selv om norske forhold er langt enklere. Er det noe folk forbinder med storgardene rundt Mjøsa, så er det ball og festligheter i bygninger skapt for fest.

Balltradisjonen hører 1800-tallet til, men har sovet tornerosesøvn de siste hundre år. Simenstad er spesielt egnet for finne fram igjen tradisjonen fra fordums tid. Garden har autentiske stuer og saler med dekorasjonsmaling og møbler som har fulgt stedet. Hele 22 ildsted, herav etasjeovner, peiser og bakerovn.

For gjestene er det en opplevelse å få være med på en reise tilbake i tid. For familien, som tar vare på et slikt anlegg, er det meningsfylt med vern gjennom bruk og å dele kulturarven med andre.

Upstairs og downstairs

Å drifte store hus og å arrangere selskaper krevde et tjenerskap. I storgardsmiljøet rundt Mjøsa var det mye tjenestefolk på gardene. Herskapet kunne ha kontinentale vaner og levde i et miljø påvirket av impulser fra Europa både når gjaldt interiør, moter, musikk og dans.  I Norge har Alf Prøysen  skildret forholdet mellom «upstairs og downstairs». Heldigvis er dette historie i dag.

Dyreste filmen som er laget

Ingen slår engelskmennene når det gjelder filmer og serier. – Klær, interiør, skuespillere og det å væra historisk korrekt.

Downton Abbey er den dyreste filmen som er laget i England og i toppklasse. Handlingen går over tiårene 1910 -1930, en spennende tidsperiode hvor det skjer mye. Downton  Abbey er ikke bare en ”glamour ” film, men forteller om strømninger i tiden, endringer av samfunnet, klassestruktur, – holdninger blir utfordret og det kreves tilpasning til ny tid.

Perioden topper når det gjelder design, farger, god smak og kvalitet.  Mange er Downton Abbey-frelst, andre har ikke sett serien. 52 episoder er verdt å finne fram til.

Engelskinspirert kjøkken

Det nyrestaurerte kjøkkenet mitt har mye engelsk inspirasjon med med «unfitted style» og Agakomfyren som sentralt element. Aga komfyrer er virkelig et bilde på England. I hovedbygningen på Simenstad, som er fra 1775, valgte jeg å la Nobelkjøkkenet være tidsbilde fra 1920, og altså engelskinspirert.

England er ikke kjent for å være noe stort matland, det er vel impulser fra koloninene som er det viktigste de har hatt å by på. Men skikken med Afternoon tea, synes eg er spennende. Jeg drømmer om en togreise med Afternoon tea og utsikt mot vakre hager. Cottage garden er min favoritt hagestil p.g.a atmosfæren og intimiteten denne hagetypen har.

Glamour, kvalitet og estetikk

Kvalitet og estetikk er mer innebygd i den engelske kulturen på grunn av en sterk overklasse. Engelskmenn har mer historisk bevissthet og stolthet. Vi skal være glad for at vi ikke har slik klasseforskjell i Norge.

Storgardene rundt Mjøsa blir en blek sammenligning, men i gode tider kunne storbøndene ha store ressurser og utenlandske forbilder. Både innen musikk, dans og arkitektur kom Europaimpulser fra Tyskland, Frankrike og England.

DOWNTON ABBEY PARTY på Simenstad: Minimum 40 pers. maks 80 pers.