Braastad Cognac
– det norske cognac eventyret 

Vertskapet på Simenstad elsker å ta imot bedrifter, foreninger og vennegrupper på cognacsmaking hos familien. Det er nå godt over over 100 år siden grandonkel Sverre Braastad, en stram kar med bart fra bygda Vardal utenfor Gjøvik, overtok det franske cognachuset Tiffon. Braastad er verdens eneste cognachus hvor ledelsen snakker norsk, og Sverres signatur pryder fortsatt de eksklusive flaskene.

En XO opplevelse

Vil du lære om Braastad Cognac? Besøk Simenstad gard og få en opplevelse med nye kombinasjoner. Du kan få servert «Cocktail by Braastad» og fingermat ved ankomst. Simenstad er kjent for middager der lokalmaten spiller på lag med drikke fra Braastad, langtidssteking som får fram de djupe smakene og grønn gourmet tilbehør som gjør godt for både gane og syn.

Til fruktdesserten fra egen hage, får du dessertvinen Pineau des Charante. Kaffe fra sølvkanne, sammen med Braastads nye Creme Liqueur, avslutter måltidet.

Du får høre eventyret om Sverre Braastad som grunnla sitt eget House of Cognac og skaffet seg det sjarmerende slottet Chateau de Triac. Braastadslekta produserer fremdeles med samme finesse og håndverk i verdensklasse, slik som for over 100 år siden.

Opplevelsen inkluderer

  • Aperitiff og fingermat ved ankomst
  • Fargerik og smakfull middag
  • Retter som kler drikkevarene
  • Tre ulike kvaliteter av Braastad Cognac
  • Braastads egen dessertvin
  • Braastads nye likør
  • Eventyret om Braastad Cognac
  • Fortelling og spesielle omgivelser

 Aldersgrense 20 år.

I dag er det tredje generasjon som driver Braastad Cognac.

Fra Gjøvik til Cognac

Historien til Braastad-familien strekker seg over århundrer, en tradisjon der eldstemann tok over eiendommen. Å være den nest eldste sønnen på en stor gard i Innlandet betydde tidligere at en måtte se seg om etter en annen karriere. Slik var det for Sverre Braastad. Flere i familien ved Gjøvik hadde vært industrigründere, m. a. Mustad fabrikker.

En onkel var sjef for et cognacfirma, og de hadde kontakter. Unggutten Sverre reiste ut i verden, lærte seg språk og business og ble headhuntet til å selge denne «helsebringende medisinen» både i USA, Canada og Norden. Etter noen år i cognacbransjen, fant nordmannen sin mademoiselle, Edith Rousseau. Hennes familie drev konjakkfirmaet Tiffon, og paret fikk i oppgave å føre videre bedriften ved bredden av elven Charente.

Chateau de Triac

For et cognachus hører det med å ha sitt eget slott. Etterhvert som bedriften vokste, fikk Sverre Braastad kjøpt Chateau de Triac, som det norsk/franske ekteparet og dere åtte barna flyttet inn i. Slottet Chateau de Triac ligger i den bittelille landsbyen Triac.

I dag brukes det først og fremst som et utleiested for bryllup, feiringer, eller når cognachuset inviterer til smaking. Mange av dem som besøker oss på Simenstad forteller at de har vært på cognactur til Braastad og bodd på vakre Triac, noe Gisle og jeg virkelig vil anbefale.

Mest solgte cognac

Braastad Cognac selges over store deler av verden og er Norges mest populære. Gisles tremenninger driver virksomheten, familiebedriften har selv kontroll på alt fra produksjon til lagring og tapping.

Vi holder tett kontakt med familien i Frankrike. I sin ungdom var Gisle med på druplukking, og Peder var på sin første cognactur som niåring. Gjett hva unge Peder valgte som tema da det var tid for særoppgave på skolen! Matinteresserte mor, som er kulturhistoriker, interesserer seg for kulturen knyttet til temaet – og hvordan de edle dråper kan berike maten. 

Vingardeiende nordmann

Sverre Braastad ble født i Gjøvik i 1879. Etter å ha vært «Kaufmans lærling» i Tyskland og lært seg språk, reiste han til Cognac, lærte seg fransk og satte seg inn i alt om dette mørke brennevinet. Da han noen år senere giftet seg med arvingen til cognachuset Tiffon og kjøpte vinslotttet, var bondesønnen fra Vardal ved Gjøvik blitt til en vingardeiende franskmann.

Kompromissløs kvalitet

Familien Braastad har i over hundre år arbeidet med å perfeksjonere kunsten å lage cognac. De høster fremdeles druer og produserer vin til egen cognacdestillasjon. På familiens vinslott, Chateau de Triac, inngår vinen i cognacproduksjonen. Ved elven La Charentes i Jarnac, har de sitt hovedkvarter og destilleri, og all cognac som selges under Braastad-merket destilleres der.

De edle dråpene blir deretter modnet i gamle eikefat i mørke, fuktige kjellere ved elven Charentes bredder, midt i hjertet av Cognacområdet. Familien Braastad har dermed full kontroll i alle ledd av fremstillingen, og på denne måten kan de garantere kompromissløs kvalitet. Fabrikkbygget har arkitektur i særstilling, og det er snakk om at det autentiske bygget skal inn på Unescos verdensarvliste.

Kontakten med Norge

Sverre Braastad la stor vekt på å holde kontakten med familien på Braastad ved Gjøvik. Da businessen i Frankrike begynte å gå bra, kjøpte han en nabogård til hjemgården, og på vakre Kastad, med den nydeligste utsikten mot Mjøsa, bygde han opp et feriested til den store familien. Ofte kunne det være rundt 40 franske på Kastad om sommeren; de åtte ungene, svigerbarn og barnebarn. Ett av hans barnebarn, Karin, forteller oss på en blanding av fransk og engelsk:

«Jeg var på Gjøvik hver sommer fordi bestefar ville det. Han samlet hele familien der nesten hele sommeren, og her på slottet hver søndag.» 

100-åring

Sverre Braastad døde tre dager før sin 100-årsdag i mai 1979, mens han gjorde klart et større 17. mai-bål i sin “norske skog”. Sverre var en skogsmann, og rydding av skog var hans kjæreste hobby i de siste årene av livet. Han var en modig og dyktig mann, hans liv ble ingen A4 – historie. Sverre Braastad holdt gjennom hele livet nær kontakt med familien i hjemlandet.

Han og hans familie har hatt stor innflytelse på verdens cognac-industri. Eventyret om Braastad cognac får du høre når du besøker familien Braastad på Simenstad, og verten og grandnevøen Peder Braaastad låser opp døra til skatollet i storstua og lar deg få smake de edle dråper.

Cognac-smaking på Simenstad 

Få med deg andre cognac-interesserte til Simenstad og lær noe nytt. Du får smaker og kombinasjoner du garantert ikke har fått før. «Cocktail by Braastad», fingermat ved ankomst og historien om garden.

Middagen består av spennende retter sammen med drikke fra Braastad. Til dessert vil det bli servert Pineau des Charante, og kaffe fra sølvkanne sammen med Braastad Creme Liqueur. Du får høre eventyret om Sverre Braastad og bli kjent med produksjon og foredling av de edle dråper.

Braastad Opplevelse

Du kan også besøke fabrikken og bo på vakre Chateau de Triac. Vi anbefaler da å ta kontakt med Braastad Opplevelse. Se linken under for mer informasjon.

«En cognac om dagen er godt for magen»

Gisle Braastad