Media og location

Vi har alltid samarbeidet mye med presse og media. Her ligger noe av forklaringen på alle de fine bildene på nettsida. Mange dyktige fotografer har latt seg inspirere av stedet.

Jeg har stadig prosjekter på gang, nye retter å presentere og mye på hjertet. Som tidligere journalist har jeg erfaring med å legge til rette for fotografering. Temamat og årstidstenkning er varemerket til Simenstad, og det har resultert i mange fine artikler i magasiner og blad, avisartikler og også TV-innslag. Med stor lidenskap går jeg inn i ulike temaer og ynder å finne fram den rette duken, det rette serviset og rette rommet. På Simenstad er det mange stemninger å by på som egner seg for fotografering.

Eivind Hellstrøm

Eivind Hellstrøm og TV3 har laget flere program fra Simenstad, heldigvis av det trivelige slaget. Når Hellstrøm har besøkt Mjøsområdet og hatt bruk for «TV kjøkken», har valget falt på Simenstad.

Kjendiskokken har vist seg å være en likandes kar og raus med ros: «Det virker som om du har alt på stell Brit. Du har så mye å by på, så mye spennende. For et flott kjøkken, for et sted». Du verden – det var hyggelig sagt av den strenge mannen!

Ett av programmene tok for seg Prøysenretten grynpølse, en av profilrettene vi hadde i forbindelse med 100 – års jubileet for Alf Prøysen.  Hellstrøm har også vært involvert i den årlige Lutefiskfestivalen og har presentert akevittene sine på garden.

Anders Viestad

Andreas Viestad er et inspirerende bekjentskap, og gardkjerringa gleder seg stort over den store kjøttkokeboka med fokus på å bruke hele dyret. I den ferske boka «Gårdsmat – fra hjertet av Norge», er jeg representert med et par oppskrifter knyttet til urtehagen min.  

Jeg ble kjent med Andreas i forbindelse med TV-programmet «En bit av Norge» og den engelske versjonen «New Scandinavian Cooking», som blir vist for 200 millioner.

«Her på Hedmarken er det rikelig med råvarer av det aller meste», sa Anders Viestad da de laget program fra Mjøsområdet. På Simenstad var det naturligvis storfekjøtt som sto på menyen.

New York Times

I april 2016 kom to medarbeidere fra selveste New York Times for å skrive om allemannsretten i Norge. Hamar og Ringsaker var ett av besøksmålene, og fokuset her var pilegrimsvandring.

Jeg ble spurt om å presentere Norsk matkultur. Kulturhistorikeren i meg var i sitt ess da jeg fikk lage en meny basert på de urnorske råvarene og konserveringsteknikkene.

Artikler om Simenstad

Mat – og skriveglad som jeg er, har jeg skrevet en del om mat og var flere år spaltist i bladet «Norske Hjem», tidligere  «Gamle Hus, Interiør og Hager». Ofte får jeg spørsmålet – «Når kommer kokeboka?» Vi får se, det er det å få tid da! 

I alle år har jeg hatt stor glede av å ta imot media og lage forskjellige årstidsstemninger. Mange av de fine bildene jeg har på nettsida er fra disse reportasjene.  Du kan lese artiklene under hvert tema her på nettsida.  

Byr på seg sjøl

Artikkel fra «HRR Magasin»

Et Nobelkjøkken blir til

Artikkel fra «Gamle hus, Interiør og Hager»

Norske julehjem 2013

Artikkel fra «ALLERS»

En smak av Prøysen

Artikkel fra «TARA»

Livets store dager

Artikkel fra «SKAL DIT»

Hest, kjerre, Simenstad, tunet, Farmendeltakere, besøk

Farmen–på besøk

Programmet Farmen besøkte flere ganger Simenstad i forbindelse med innspillinger i Stange. Jeg fikk oppgaven som matfaglig ekspert, Peder fikk i oppdrag å vise fram en «storgard». Ett av ukesoppdragene ble lagt hit, og alle deltakerne bodde og virket på Simenstad i et helt døgn.

Historia gikk ut på  at godseieren Niels, som eide Lia gård, trengte hjelp. Gjengen fra Lia måtte dra til godset, (Simenstad), for å forberede en stor selskapsmeny med matlaging, oppdekking og servering. Deltakerne skulle settes 100 år tilbake i tid, i 1914, en periode som passet godt. Artig å tenke tilbake på alt vi har fått være med på.

TV ØST

Simenstad er med i serien «Storgårder i Innlandet». Tidligere statsarkivar Per-Øivind Sandberg er fortelleren i hvert enkelt program. Kari Bay Haugen intervjuer eierne og er opptatt av framtida til gardene.

Gamle filmklipp og bilder bidrar til å visualisere historia. På Simenstad er vi med alle tre og vi synes det er viktig at junior ble intervjuet. 

Trenger du en spennede location?

Simenstad blir også benyttet som arena for produkt-presentasjoner. Sammen med Ricardofoto har det blitt kalendere og plakater til butikker rundt om i landet. Gjøviklefse har brukt oss, og det har vært flere motefotograferinger.

Motefotografene vil gjerne vise sesongens moter i andre omgivelser og gir tilbakemelding på at miljøet på Simenstad egner seg godt for dette.

Noen av bildene som vises her er tatt av Jens Haugen, årets fotograf fire år på rad.

Litteratur om Simenstad

  • «En reise rundt Mjøsa», Ebba Espeland og Trygve Indrelid, 2015
  • «Mjøsgårdene – skapt for selskapelighet», Ingborg Sørheim, 2012
  • «Bakerovn», Else Rønnevig, 2012
  • «Gamle hus – Inspirasjon og mange gode råd», Else  Rønnevig, 2004
  • «Matkulturen i Løkjedalen», Brit Skurdal Braastad, 2008 artikkel i boka
    «For nå ska je førtælja»
  • «Vakre gårder. På besøk i vår kulturarv», Eva Valebrokk, Teknologisk forlag 2000, Veldre Bygdebok 1974
  • «Ringsakboka», alle bind. Ringsaker Historielag.
  • «Storgårder i Norge», Hjemmenes forlag 1963, B.2, Eivind S. Engelstad.

Fotografer på nettsida

Esten Borgos, Ricardofoto, Kari – Marte Frøyset (Norske Hjem), Else Rønnevig, Jens Haugen, Are Simensen, Amund Grytting, Johan BrunStefan Faldbakken, Jens Jensrud (Hamar Arbeiderblad), Arild Kristiansen, Knut Landgraff, New York Times, Camilla Engum PaulsenNina Ruud, COL – Foto, Tara, Kristina Krogvold (Ringsaker kommune), Ingrid Blessom, Mette Møller (Mat fra Norge).

Fotografene har gitt meg tillatelse til å bruke bildene som kompensasjon for location.