Jentenes aften på Simenstad

Gjør noe morsomt sammen med jentene!

Ta med veninnene, litteraturgruppa, turdamene, barselgruppa eller matklubben til estetiske, kulinariske og morsomme opplevelser på Simenstad. Kanskje du har planer om å invitere jentene til neste feiring?  

Først og fremst må dere få skravle, selvfølgelig sammen med god mat og bobler i glasset. Praten kan bli enda mer interessant med impulser utenfra. Damer er glad i å lære noe nytt og å få tips om mat og drikke. Husfrue Brit kan sy sammen et fargerikt og smakfullt program som passer for dere.

Her er en smørbrødliste med noen ideer:

  • Vertinnens hemmeligheter
  • Tips til årstidsmat og årstidspynt
  • Smaking av bobler eller Braastad drikke
  • Det litterære kjøkken
  • Omvisningsprogrammet
    «Fra sal til sal»
  • Afternoon tea
  • Andre tema etter avtale

    Vertinnens hemmelighet

    Frister det med matprat ved AGA–komfyren på Nobelkjøkkenet? Før måltidet kan dere samles rundt øya på det romslige kjøkkenet. Temaer kan være -Hvordan være gjest i eget selskap, bufféens fortrinn, langtidssteking, årstidsmat, Grønn Gourmet, besøk i urtehagen eller kreativ bruk av rester. Mens dere nyter aperitiffen, forteller vi om det som skal serveres.

    Bobler, vin og cognac

    Vi elsker å bli kjent med nye viner og ikke minst bobler. Peder er vår kjenner. Faktisk er det ikke bare menn som interesserer seg for temaet cognac, –det finnes også egne cognacklubber for kvinner. Simenstad er også kjent for våre alkoholfrie fruktdrikker fra hagen.

    Det litterære kjøkken

    Er du med i en leseklubb? På mitt «Litterære kjøkken» kombineres måltid, drikke, årtidspynt, tekster og gjerne musikk knyttet til et forfatterskap. Bli med på en matreise i litteraturens verden. Brit Skurdal Braastad finner fram smaksopplevelser som er knyttet til temaet vi tar for oss.  Eksempel på forfattere kan være Alf Prøysen, Astrid Lindgren, Sigrid Undset, Paal-Helge Haugen og Hans Børli.

    Vertinne, Simenstad gard, gammel kokebok, kjøkkenet

    «Konseptet ditt er helt utrolig. Roen, atmosfæren og kunnskapen din ga oss en pust i hverdagen.»

    Toini Bratli – Førjulsselskap for Ernæringsforbundet 

    Omvisningsprogram

    Med programmet «Fra sal til sal», tar vi dere med på en vandring i de autentiske bygningene fra slutten av 1700–tallet, og dere får et glimt inn i en annen tid, stilhistorie og levd liv på garden. Alle rommene har ulik atmosfære og sin fargerike identitet. Vi forteller om kulturarven på Simenstad, om hvorfor det ble bygget så mange selskapsrom og om livet på den gamle garden.

    «Jeg kjenner ingen som er vertinne på akkurat den måten du praktiserer – så raust og blidt og vennlig, så rolig og lite hysterisk, så hjertevarmt og naturlig. Jeg koste meg umåtelig. Tusen takk for det deilige selskapet!»

    Rita Wenzel Larsen, selskapsgjest

     

    Sagt om Simenstad

    Artikkel fra Magiske Øyeblikk

    Tekst av Vigdis Marie Blikkberget.

    Afternoon tea på Simenstad

    – Jeg er glad i temaselskaper og har hatt mye av det gjennom årene, fra Prøysen og Downton Abbey, til operamiddager og årstidsfester. Jeg synes det er spennende å gå inn i en tidsperiode, og å presentere mat, pynt, litteratur og musikk som hører til. Hvorfor nå min interesse for det engelske? Jeg antar det startet med litteratur, smiler Brit Skurdal Braastad, som ønsker oss velkommen til Afternoon tea på Simenstad med glamour.

    Brit Skurdal Braastad lar seg fascinere av England. Det har hun gjort de siste 20 årene. For Brit er England ensbetydende med eleganse, stil og kvalitet. Engelsk film, og ikke minst krim fra Agatha Christie, skal ha mye av «skylda». Landsbyene, hagene, klærne til Miss Marple, stemningen i huset hennes med de tett møblerte rommene, blomstrete tapeter og lav takhøyde med synlig bindingsverk. Serien Downton Abbey, fra tiårene mellom 1910 og 1930, er en soleklar favoritt. 

    – Jeg lar meg begeistre over engelskmennenes interesse og stolthet over kulturarv enten det er skjeve små landsbyhus eller herskapshus. Det engelske kjøkkenet er kanskje ikke det mest berømte, men skikken med afternoon tea er sjarmerende, sier Brit, som i vertskapsrollen på Simenstad Gard gjerne byr på afternoon tea året

    rundt for gjester som vil stase seg opp og feire livets store dager. Kanskje også en idé å ta med seg til jul? I romjula blir det ofte sen middag. Dermed er det plass for et mellommåltid. Det fine med afternoon tea er at alt står klart på bordet til gjestene kommer, og som vertskap kan man slappe av og nyte mat og samvær.

    I forbindelse med skikken afternoon tea, blir fingermaten og kakene gjerne lagt på etasjefat. Det å bygge opp flere nivå på bordet gir en fin effekt. Ta fram stettfatene og tenk høgdeforskjeller. Fingermaten nederst og kakene på toppen, oppfordrer Brit som her gir deg noen tips til hva og hvordan du kan lage din egen afternoon tea hjemme hos deg.

     

    Bakgrunn for Afternoon Tea 

    Skikken med Afternoon tea (A small meal four o’clock) ble startet på midten av 1800-tallet av hertuginnen av Bedford. På den tida ble det innført parafinlamper i rikere hjem, og det var fasjonabelt å spise en sen middag (rundt 8 eller 9 pm). Derfor var det godt med et mellommåltid. Hertuginnen inviterte venner til diverse snacks og te, som var en veldig fasjonabel drink på den tiden. Ideen om en samling til ettermiddagste spredte seg blant høyere samfunnslag og ble en favoritt tidsfordriv for damer med mye fritid. Senere ble det også vanlig for andre sosiale grupper. I dag er te en stor del av det britiske måltidssystemet.