Nyttårsball på Simenstad gard

Lørdag 9. januar 2021

Ball på Simenstad inspirert av 

storgardsball rundt Mjøsa 
– en reise tilbake i tid –

 

Lørdag 9. januar kl.17.00 blir det fyr i alle ovner og lys i alle vinduer når Simenstad gard inviterer til nyttårsball. Et selskap der maten, musikken og omgivelsene er hentet rett fra de gamle balltradisjonene på Hedmarken. 

De rikt dekorerte stuene og salene fra 1800-tallet utgjør en perfekt ramme for kveldens storslåtte ball. På menyen står julebisp ved ankomst, flere retters festmiddag, og det store dessertbordet som hørte med da det var ball på storgårdene rundt Mjøsa.   

På Rosa-salen inviteres det til polonese, vals og andre taktarter når Hollos etterfølgere spiller opp til dans. Ensemblet har tidsriktig besetning med strykekvartett, klarinett, trompet, piano og bass, og har spesialisert seg på lokal storgardsmusikk.  

I 2021 markerer vi fem års jubileet for ballet.  Allerede nå har en del meldt seg på, og vi pleier å ha venteliste. Vær tidlig ute og bestill nå. Trykk på knappen under.  

Overnattings muligheter på Wood Hotell i Brumunddal, verdens høyeste trehus. Også overnatting på motell i gåavstand fra Simenstad. 

Pris  Kr. 1690,– per person.

Inkludert i prisen er aperitiff, femretters festmiddag, stort dessertbord, åttemanns profesjonelt ensemble med musikk og dans i festpyntede stuer og saler, konsert og kultur gjennom hele kvelden.  

Drikkepakke med viner og gode fruktdrikker fra Simenstadhagen kan bestilles. 

 

Overnatting 

Overnatting ved behov på det nyåpnede Wood Hotell i Brummunddal, verdens høyeste tre hotell med fantastisk utsikt utover Mjøsa.

Det finnes også motell i gåavstand fra garden. Meld fra til Simenstad om overnatting.

Dette er en anledning til å ta fram finstasen. Men for å skåne de vakre, gamle gulvene på Simenstad ber vi deg om å la stiletthælene være igjen hjemme

BEHOV FOR MER INFORMASJON?
Ta kontakt med vertinne Brit Skurdal Braastad, tlf. 930 66 582 eller [email protected] 

Her er programmet fra 2020. Neste ball vil fokusere på de spesielle balltradisjonene rundt Mjøsa på 1800 – tallet.

Se utdrag fra kokeboka om Christine 

mat Arne Brimi, foto C. Dokken ©Gudbrandsdalsmusea

 

Bli med inn i Christine Storm Munchs smaksrike verden!

Har du hørt om Christine Storm Munch? Søster til Edvard Storm, oldemor til Edvard Munch og også slektning til Ole Bull og andre begavede kulturpersonligheter.  Denne ekstraordinære kvinnen, som samlet imponerende 900 oppskrifter og gode råd i sin håndskrevne kokebok, fødte tretten barn, var svært musikalsk og interessert i astrologi. Hun hadde kjennskap og nysgjerrighet i forhold til ulike vitenskapsgrener og gikk inn på områder forbeholdt lærde menn. Hun fulgte moten ute i Europa og og sydde seg de lekreste kreasjoner. 

Rhinskvin, østers og skilpadde, «Oxe Kiød med Rød wiin Saus, riste Lax og Sitrontærte» kunne Christine Storm Munch servere i prestegarden Ullinsvin i Vågå på slutten av 1700–tallet, og senere som prestefrue i Fluberg. 

Gudbrandsdalsmusea har gitt ut en kulturhistorisk kokebok om Christine Storm Munch (1746–1826). Arne Brimi har prøvd ut flere av oppskriftene og interessante artikler forteller om denne eksentriske prestefruen.

 Nå kan DU bli kjent med Christine Storm Munchs liv og kulinariske finesser. Simenstad gard i Ringsaker har skapt en unik tradisjon med sine historiske ball, og nå står Christine Storm Munch for tur. Hennes tipp, tipp oldbarn slektshistorikeren Johan Storm Munch, vil med små kåseri gjennom kvelden fortelle fra hennes spennende liv og virke –og samtidig plassere oss i hennes tidsperiode, 1700–tallet med opplysningstid, nye vinder fra Europa –og framveksten av det nye Norge. 

Orkesteret som er knyttet til ballet, vil spille musikk inspirert av Christines forbilder. Den omfattende festmenyen, og det store dessertbordet, vil illustrere arven etter henne. Christine Storm Munch levde sine velmakts dager samtidig med at hovedbygningene på Simenstad ble bygget. Gled deg til å oppleve gården pyntet til fest. Christine og hennes prestemann vil overvåke selskapet. Fruen vil nok passe på at det er rikelig med sitron i noen av rettene. 

 

Meld deg på ballet, som er enestående i Norge, og som vil gi deg innblikk i en annen tid.