Nobel-kjøkkenet på Simenstad

I mange år drømte jeg om en stor en stor kremfarget AGA. Drømmen var å skape et klassisk Nobel-kjøkken inspirert av de fire nobelprisvinnerne i Norden; Bjørnstjerne  Bjørnson på Aulestad, Sigrid Undset på Bjerkebæk og Selma Lagerløv på Mårbacka. De tre kunstnerne var alle så stolte over hjemmene sine. Philip Windsor, gift med en lokal gardjente fra Ringsaker, fikk oppdraget med å skape drømmekjøkkenet mitt.  

Nå står Nobel-kjøkkenet klart med den store AGAèn som hjertet i det store rommet. Ikke uventet er AGA-komfyren samlingspunkt og stedet der de gode samtalene foregår. Jeg higer alltid etter for å få tak i de djupe gode smakene, støpejernskamrene og grytene mine har en egen evne til å få fram det beste i råvarene. Som min gjest inviteres du inn på kjøkkenet som jeg er så glad i, og jeg vil fortelle deg mer når du kommer!  

Råvarer i verdensklasse

Helt siden jeg var lita jente, har jeg hatt en stor kjærlighet for mat, årstidsskikker og det å ordne istand til selskap. De sterkeste barndomsminnene handler om familie og venner samlet rundt langbordet. Aldri var jeg lykkeligere enn da mor kokte frukt og bær og kjøkkenet fyltes med viduderlige dufter.

Helt essentielt er gode råvarer. Rundt meg har jeg lokale garder som dyrker mat i verdensklasse. Gulerøttene fra Valborg er dyrket med kjærlighet, den økologiske kyllingen fra Hovelsrud har hatt et godt liv, og spelten, som min venninne Heidi på Ausdal har gitt nytt liv, gir de mest fantastiske brød!

I kjøkkenhagen min finnes kvann og bjørnerot- gamle planter fra middelalderen, nydelige krydder som brukes gjennom hele året. Om høsten bugner det av pærer, epler og plommer i hagen som kokes forsiktig og legge på glass. I den klassiske AGA-komfyren langtidsstekes kjøtt, fisk og grønnsaker. Her får vi fram de djupe, gode smakene. På gardskjøkkenet kan du som gjest benke deg ved langbordet og bli kjent med Vertinnens hemmeligheter.

Urte- og kjøkkenhagen

Friskt tilbehør hentes fra vår egen økologiske kjøkken- og urtehage. Kjøkkenhagen er basis i matkonseptet mitt og mange gjester er innom den. Frukt og bær fra Simenstadhagen blir tatt vare på med gamle konserveringsteknikker og topper måltider gjennom hele året. Plommer og pærer på glass, røde epler både som pynt og dessert vekker barndommens smaker.

Jeg benevnes som rabarbradronninga fordi jeg har har 25 ulike varianter innenfor hagegjerdet- dette blir til kaker, paier, syltetøy, marmelade, chutney, desserter, bisp og husets fruktdrikk. Rabarbrasafta kler maten på Simenstad. 

«Folk setter pris på vårt grønne hjerte»

Vertinne Brit

Drømmen om bakerovn

«Vakrere bryggerhus og bedre bakerovn skal du lete lenge etter», sier Else Rønnevig, som kjenner alle bakerovner i Norge. På Simenstad er bakerovnen 120 år, og det er den andre bakerovnen på garden i det unike bryggerhuset.

Synet og duften av tretti nystekte brød fra den vedfyrte bakerovnen er ubeskrivelig. Hvorfor er bakerovnsbrødet mitt i en klasse for seg? Langtidsheving med minimalt med gjær, urkorn som spelt, havre og bygg, og stekingen på varme steiner i den  vedfyrte.

Det er tre grupper mennesker som kommer på kurs hos meg: De som har bakerovn, de som drømmer om bakerovn, eller de som er generelt interessert i mat og drikke. Det er bare noe magisk med bakerovn!