Legg en dagstur til Prøysenhuset og Simenstad både sommer og vinter

Prøysen og Simenstad – både sommer og jul

Nå skinner sola i vinduskarmen og katta maler som aldri før… Bli med på en reise til Prøysenland, opplev Alf Prøysens barndomshjem og Prøysenmuseet. Kanskje får du et gjensyn med både «Blåbærturen» og «Romjulsdrøm. Og etter at du har kost deg glugg i hel både i Prøysenstua, Kafè Julie og tatt «Livets runde», venter en smakfull lunsj eller middag på Simenstad. 

Simenstad blir nevnt i Alf Prøysens fortellinger. Med stolthet viser jeg rundt på garden vår, og som tidligere leder av Prøysenhuset, er jeg trollbundet av Alf Prøysen. 

Bli med på en juledrøm

Romjulsdrøm, Snekker Andersens og Julenissen – Det blir ingen jul uten Prøysen! Opplev Prøysenhuset julepyntet, syng julekveldsvisa i Alf Prøysens barndomshjem og topp opplevelsen med gardsjulebord på Simenstad.

Reisen starter eller slutter med omvisning i Prøysenstua, før den går videre til utstillingen «Livets runde» i Prøysenhuset, der dere blir tatt med inn i Prøysens juleunivers. Dere kan nyte kaffe og hjemmebakst i koselige Kafè Julie og handle fine julegaver i Prøysenhusets butikk. På Simenstad er det smakelige julegaver å få kjøpt med hjem. 

Når dere kommer til Simenstad blir dere møtt med med varm eplepunsj foran lyspeisen i forstuen.  Husets populære sylte på brød fra  bakerovnen vår. Min varme hjemmelagde julebuffet med gardens spesialiteter vil smake dere godt. Middagen på salen avsluttes med juledessert og kaffe fra sølvkanne i de historiske stuene. Du er garantert i julestemning! 

Sommerbris og rabarbra aperitiff

 Oppå Lauvåsen veks det jordbær, fine jordbær, raude jordbær. hele værda er full av jordbær, fin et strå og trædom på…Legg en dagstur til Prøysenhuset og topp opplevelsen med et besøk på sommerlige Simenstad. Dette er en populær tur for grupper.

Mange drømmer om å besøke Alf Prøysens barndomshjem. Etter omvisningen i Prøysenstua blir det vandring i utstillingen, «Livets runde», der dere tas dere med på en reise gjennom Alf Prøysens liv og diktning. Dere får høre Prøysens kjente og kjære fortellinger og viser, og kan nyte kaffe og hjemmebakst i Kafè Julie.

Simenstad, bare noen steinkast unna, blir nevnt i Prøysens fortellinger. Jeg gleder meg til å ta dere med rundt på garden. Tidligere har jeg vært leder av Prøysenhuset og deler gjerne Prøysen med dere.  På Simenstad ønskes dere velkommen med rabarbraaperitiff i hagen. Måltidet på salen avsluttes med kaffe og dessert i de historiske stuene eller  ved syrinlysthuset.

PRAKTISK INFO

TID: Besøket trenger ca. 4–5 timer for Prøysenmuseet og Simenstad gard tilsammen

STED: Prøyenhuset og Simenstad Gard på Rudshøgda. Fem minutts  avstand mellom stedene

FOR HVEM: Dagsturen passer godt for grupper på tur. Ideelt antall  30-60 personer. Bussen kan kjøre helt fram til hovedinngangen.

ÅRSTID: Kombinasjonen av stedene gjelder både vinter og sommermed årstidsrelatert innhold.

Prøysen som nabo

Fra min tid som Prøysenhusets første leder, fikk jeg mitt første dypdykk i Alf Prøysens rike forfatterskap. Det har vært en stor berikelse. Livet ville at jeg også skulle bli gardkjerring og vertinne på besøksgarden Simenstad, midt i det området som mange benevner som Prøysenland.

Alf Prøysens barndomshjem ligger bare et steinkast unna Simenstad.  Prøysenstua og Prøysenhuset, som er en hyllest til mannen og forfatterskapet, er populært besøksmål. Mens husmannsplassene lå på skyggesida, ligger gardene og troner på solsida, Præstvegen går mellom. I Alf Prøysens barndom var det et sterkt møte mellom  husmannskulturen og storgardskulturen, noe den folkekjære forfatteren på en ypperlig måte har skildret. 

Forskjellig stilling og stand

Før jeg går videre, må jeg fortelle at i dialekten min er gardkjerring et positivt ord, det kommer jo av kjær! Prøysen har ikke alltid satt gardkjerringa i positivt lys. Det var i grunnen kona på garden som avgjorde om tjenestefolket skulle ha det bra eller ei. I det gamle bondesamfunnet var kosten en del av lønna, og var gardkjerringa gjerrig, kunne maten bli stusselig. Prøysen forteller at rundt om på de største gardene kunne det være tre forskjellig slags mat. Fælt å tenke på! 

Forfatterskap i verdensklasse

Vi skylder Alf Prøysen mye. Han står bak en fortellerskatt av dimensjoner. Prøysen klarte den umulige oppgaven å si de vanskelige tingene på en enkel måte med tekster som griper og rører de fleste. Her på Simenstad føler vi sterkt på hans naboskap og hans opplevelser i barne-og ungdomsår. Som besøksgard i tilknytning til Prøysenhuset mener vi å ha noe å bidra med. 

Prøysen og Simenstad

Alle spør om Alf Prøysen har arbeidet på Simenstad. Det har han ikke, men han ferdet mye i området. På garden vår Simenstad var det seks husmannsplasser og det er rart om ikke noen av alle dem som bodde her ble senere modeller. 

Jeg føler meg som verdens heldigste! Tenk å få leve ut min interesse for gardshistorikk og bygdekultur, i tillegg til å få utløp for min matinteresse jeg har hatt fra barnsben. Da blir Simenstad midt i blinken. Kulturformidling har vært den røde tråden i mitt liv. Å bedrive dette i et autentisk miljø, er et privilegium. For meg er det langt bedre enn å sitte som lektor bak et kateter, som jeg egentlig er utdannet for.  

Identitet 

Jeg er født og hatt min oppvokst i Fron i Gudbrandsdal. Derfor dialekten som jeg har valgt å beholde, tross mange år i Ringsaker. Når du kommer til Simenstad og blant annet får omvisning i storstua med autentiske dekorasjonsmalerier fra 1790, blir det derfor ikke på Prøysens Ringsakermål. 

Jeg liker veldig godt å vise fram Simenstad, som av mange benevnes som storgard. Såvel hovedbygning som føderåsbygning har beholdt mye av sin identitet og ekthet, ikke minst med de vakre dekorasjonsmalingene. Her tar jeg dere med fra sal til sal. Og heldigvis finnes mye av det opprinnelige her. Jeg forteller om livet på en slik gard før og nå og dere blir kjent med oss som familie. Det er lett å finne identiteten fra den tiden Alf Prøysen omtalte, og enda lenger tilbake.  

Dagstur til Alf Prøysens rike

Velkommen til Prøysen -museet og Simenstad gard, til møte med husmannskultur og storgårdstradisjoner. Du vil få oppleve sang og fortelling i Prøysenhuset,  omvisningsprogrammet «Fra sal til sal på Simenstad» og får høre om livet på storgarden før og nå. Matopplevelsen er en viktig del av denne uren. Du vil sette pris på den hjemmelagde, gode maten både i Kafè Julie og  på Simenstad.

Eksempel på program

  • Omvisning i Prøysenstua
  • Allsang og kaffe og kake i Kafè Julie
  • Vandring i utstillingen
  • Muligheter for julegavekjøp i museumsbutikken
  • Avreise til Simenstad gard
  • Førjulsopplevelse på Simenstad med punsj, gardsjulebord og omvising
  • Muligheter for kjøpe av julegaver laget på Simenstadkjøkkenet

 

Sagt om Simenstad

Utdrag fra magasinet «Skal dit»

Prøysens jul

Brit Skurdal Braastad har vært leder for Prøysenhuset og fikk være med å bygge opp museet over Alf Prøysens liv. Et liv preget av langt trangere kår enn på Simenstad.– Poteter og gris var viktig for både fattig og rik, og slaktinga til jul var en stor begivenhet både på husmannsplassen og på storgården. Ellers var råvarer, lagringsmuligheter og kjøkkenutstyr ganske forskjellig. I Prøysenstua var det ikke komfyr, men det hadde nabokjerringa, og Alf Prøysen forteller hvordan de gikk til naboplassen med deig av møysommelig oppsparte egg. Mens kakene stekte, satte nabokjerringa på kaffen, og

så åt de opp alle kakene. «Heldige var vi som ikke hadde komfyr, for da hadde vi gått glipp av denne stunda», skriver Alf Prøysen. Her er det noe å lære om fellesskap, sier den tidligere museumsdirektøren.