Mat med filosofi og kultur

Temamat

Temaet til enhver tid er selve årstida vi er inne i, – den bestemmer hvilke råvarer som gjelder, farger og dekor. Når Brit Skurdal Braastad kombinerer sin formelle utdannelse i litteratur og historie med matfilosofien, blir det matkultur. 


Gjestene blir kjent med mat og drikke knyttet til årstider, tradisjoner og ulike personers liv. «Det litterære kjøkken» kaller hun måltidsopplevelsene som hører til spesielle forfattere. Temamaten blir satt i en sammenheng,  og miljøene på den gamle garden er ramme om matglede, fortelling og gjerne musikk.
 

Et steinkast unna Simenstad ligger Præstvegen der Alf Prøysen vokste opp. Brit har gjort seg godt kjent med Alf Prøysens liv og diktning, og dette har ført til egne Prøysenprogram. Sigrid Undset og hennes middelalderromaner er også en spennende verden. Nedenfor garden går Pilegrimsleden og vegen til Nidaros. Hva serverte Kristin Lavransdatter og hva sto på menyen på Bjerkebæk? undrer kulturhistorikeren. 

Interessert i kurset Temamat?

Prøysen på Simenstad

Brit er kulturhistoriker og var tidligere leder av Prøysenhuset. Hun liker å fortelle om Alf Prøysen, tida og miljøet han vokste opp i. Omvisningene og kåseriene har ofte utgangspunkt i den flotte matklokka på stabburet. Hør historier som knytter Simenstad og Prøysen sammen.

Vertinne Brit og hennes rutinerte kjøkkenjinter serverer måltid med utgangspunkt i Alf Prøysens forfatterskap. Det kan bestilles Prøyseninspirert dugurd (lunsj) og/eller middag.

Et besøk på Simenstad Gard passer godt sammen med Prøysenhuset og husmannsplassen Prøysen.

«…utrulig velsmakande og godt og vakkert å sjå på. Vart berre mett altfor fort!»

Gjest – 42 år