Velkommen til oss på Simenstad

Vertskapet og garden

Livets store dager

Vi byr på matopplevelser knyttet til gardens ressurser og tradisjoner og ønsker varmt velkommen til måltidsopplevelse i omgivelser med sjel og atmosfære. Mor i huset, vertinne Brit, har raus omsorg for hus, mat og gjester, mens far, bonden Gisle, steller godt med dyr og jord. Både senior og unge Braastad,– tar gjerne på seg finskjorta og byr gjestene på en Braastad Cognac når privatpersoner og bedrifter vil markere livets store dager i de spesielle omgivelsene her.

Lar husene få skinne

De gamle bygningene er bygd for ei anna tid da det var større familier og mange som arbeidet på garden. Vi som er bare er en familie på tre, har ikke bruk for alle stasrommene. Sant nok er vi glad i å ha private gjester, men det er grenser for hvor ange feiringer tre personer kan ha gjennom livet! Derfor bruker vi hjemmet vårt på nye måter slik at husene skal få skinne. Og sist, men ikke minst – Vi får oppleve mye moro og glede!

 Husfrua Brit

Brit trives godt når hun kan glede andre med velsmakende og overraskende måltider og vakre stuer pyntet til fest. Hun har stor passion for det hun driver med og byr på seg sjøl. Når det gjelder Brit er det «Itte no knussel», som det heter i fortellingen om Marte Svennerud. Begeistring og raushet er kjennetegnet på husfrua. Brits livshistorie kan du lese om i neste artikkel. 

Bonden Gisle

Gisle Braastad sier han har verdens viktigste yrke fordi han produserer mat til folk og dyr. Han er glad i dyra og sine og steller godt med dem. Gisle driver med kjøttfe, skog og kornproduksjon. I motsetning til fruen, som har minst 12 bunader, er det ikke mulig å få på husbonden bunad. – Nei, mannsbunaden her på flatbygdene, det er kjole og hvitt det, hevder Gisle. Når det kommer firmagrupper eller privatpersoner som skal ha selskapet sitt på garden, tar han gjerne på seg finskjorta og byr på Braastad.

 

Arveprinsen Peder 

Peder blir den åttende generasjonen i Gisles slekt på Simenstad. Han har stor kjærlighet til garden og ser ikke for seg å bo noe annet sted i verden enn akkurat her. Forandringer vil det bli, hevder han, men han ønsker å gå i noen av foreldrenes fotspor. Mor er spent! Det er mye en moderne odelsgutt må kunne både av praktisk og teoretisk art. Peder har en forkjærlighet for nystrøken skjortesnipp. men stilen kan også skifte til buserull. Unggutten har studert markedsføring og reiseliv, og nå kulturminneforvaltning. Peder er dyreglad og hjelper gjerne til under kalvinga. Arveprinsen er fortsatt singel og leter etter prinsessa. Det hører også med for en Braastadkar å interessere seg for konjakk, et tema den unge mannen har satt seg godt inn.

Å dele kulturarv og matglede med andre gir mye. Utgangspunktet vårt er kjærlighet til garden og historia

Simenstad –en levende gård

Trygg mat og god kvalitet

Gården Simenstad er på 2500 mål totalt. Her blir det dyrka korn eller gras, og det er godt med beiter, utmark og skog. Trygg mat av god kvalitet er bondens mål. En brukbar sommer med passe av både regn og sol kan jorda på Simenstad være opphav til nesten 200.000 brød

I fjøset på Simenstad er det rundt 70 dyr med stort og smått, kjøtfe og det som kalles ammekyr. Kalvinga foregår fra påske og utover. Da blir det livlig i fjøset. Dyra kan slippes ut i mai, og utelivet i skog og mark gir god smak på kjøttet. Avlsoksen Baldrian sørger for naturlig befruktning. Når dyra går ute, driver de landskapspleie. Dette er viktig, for der beitedyra blir borte, gror det til.