— Opplevelseskrydder —

På Simenstad får du forslag til aktiviteter som gir påfyll utover det kulinariske. I tillegg til god mat kan du fylle sansene med skreddersydde stemninger og opplevelser og bli inspirert. Vi tar imot forhåndsbestilte grupper til opplevelser som «Kokkens time», temamat, cognacsmaking, kåserier, omvisning og uteaktiviteter.

— Fra sal til sal —

Omvisning på Simenstad gir et bilde av livet på en storgard på Hedmarken før og nå. Kåserivandringen «Fra sal til sal» kan bestilles. Her tar vertinne Brit dere med på en reise i tid.

Hvorfor har Simenstad så store bygninger, flere saler og stuer? Hvordan var «sjølvesfolket»? Hvor bodde tjenestejentene og gardskarene? Hvordan var festlivet og balltradisjonen? Hvordan ble en slik storgard styrt og hvem hørte til i gardssamfunnet? Hvordan oppleves det for en moderne familie å leve og bo her i dag?

Smakebiter av rommene, – ta en kikk under LOKALER

«…og såleis at framande gjerne kjem innom dørene der og aukar den rikdom som finst der før med alt det dei sjølve er»

Halldis Moren Vesaas

— Kokkens time —

Smak deg glad på Simenstad og lær noe nytt. Vertinne Brit og hennes flinke kjøkkenjinter gir gjerne bort gode råd om hvordan du kan by på fargerik, smakfull og hemlaga mat.

Minikurset kaller vi «Kokkens time». Gjestene benker seg ved langbordet og lyspeisen, gjerne med et glass vin, mens kokkekona demonstrerer og forteller. Gode smaker undervegs. På Simenstad lever vi tett på årstidene og meny og innhold har sammenheng med sesong.

Eksempler på temaer er Grønn Gourmet, som vertinne Brit har sertifisering i. Grønn Gourmet er økologisk, sunn, fargerik og overraskende mat. Det kan være rene vegetarmenyer eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Andre temaer er langtidssteking av kjøtt og fisk, bruk av urter i matlaging, bønner og linser, nye impulser til julemat eller påskeretter, bruk av rabarbra og frukt og bær fra hagen.

Be om forslag

— Temamat —

Temaet til enhver tid er selve årstida vi er inne i, – den bestemmer hvilke råvarer som gjelder, farger og dekor. Når Brit Skurdal Braastad kombinerer sin formelle utdannelse i litteratur og historie med matfilosofien, blir det matkultur. 

Gjestene blir kjent med mat og drikke knyttet til årstider, tradisjoner og ulike personers liv. «Det litterære kjøkken» kaller hun måltidsopplevelsene som hører til spesielle forfattere. Temamaten blir satt i en sammenheng,  og miljøene på den gamle garden er ramme om matglede, fortelling og gjerne musikk. 

Et steinkast unna Simenstad ligger Præstvegen der Alf Prøysen vokste opp. Brit har gjort seg godt kjent med Alf Prøysens liv og diktning, og dette har ført til egne Prøysenprogram. Sigrid Undset og hennes middelalderromaner er også en spennende verden. Nedenfor garden går Pilegrimsleden og vegen til Nidaros. Hva serverte Kristin Lavransdatter og hva sto på menyen på Bjerkebæk? undrer kulturhistorikeren. 

«…utrulig velsmakande og godt og vakkert å sjå på. Vart berre mett altfor fort!»

Gjest – 42 år

— Prøysen på Simenstad —

Brit er kulturhistoriker og var tidligere leder av Prøysenhuset. Hun liker å fortelle om Alf Prøysen, tida og miljøet han vokste opp i. Omvisningene og kåseriene har ofte utgangspunkt i den flotte matklokka på stabburet. Hør historier som knytter Simenstad og Prøysen sammen.

Vertinne Brit og hennes rutinerte kjøkkenjinter serverer måltid med utgangspunkt i Alf Prøysens forfatterskap. Det kan bestilles Prøyseninspirert dugurd (lunsj) og/eller middag.

Et besøk på Simenstad Gard passer godt sammen med Prøysenhuset og husmannsplassen Prøysen.

— Bakerovnsopplevelser —

På Simenstad er bakerovnen en viktig del av kjøkkenet. I den store vedfyrte steinovnen i bryggerkjelleren kan vi steke tretti brød på en gang. Selvsagt kan den også brukes til annen bakst, kjøtt, fisk og grønnsaker.

Grupper kan få bakerovnsopplevelse etter avtale.
Vi holder et par bakerovnskurs i året,
se DET SKJER

— Takkekurs —

Vi baker flatbrød og lefse av poteter, fløte/mjølk, grov rug og bygg fra Skjåk. Kursene tar for seg elting av «knoe» (deig), kjevlebruk (utbaking) og steking av baksten på elektrisk takke i den originale bakekjelleren.

Underveis tar vi matpause på gardskjøkkenet der det serveres tradisjonell «dugurd» (lunsj), inkludert kaffe.
Vi holder forklær og nødvendig utstyr, se DET SKJER

«Den gode historien er del av Simenstadopplevelsen»

Guri Rygg – mangsysler på Simenstad

— Eventyret om Braastad Cognac —

Smaking- og cognackurs

Vertskapet på Simenstad tar mer enn gjerne i mot bedrifter, foreninger og gode venner på cognackvelder med cognac som tema gjennom kvelden eller som en tilleggsopplevelse. Sverre Braastad flyttet fra Gjøvik til Cognac i 1899, og i dag er det tredje generasjon, Gisles tremenninger,  som driver Braastad Cognac.

Gamle tradisjoner blir holdt i hevd. Familiebedriften har selv kontroll på alt fra produksjon til lagring og tapping.

På kurset vil du lære mer om historien bak Braastad Cognac, om produksjonen og skikker knyttet til den edle drikk. Du blir også kjent med Pineau des Charentes, Braastad- og Cognacregionens sterkvin.

Lyst til å vite mer, se DET SKJER

«En cognac om dagen er godt for magen»

Gisle Braastad