4. november 2016  | kl. 19.00 – 24.00

Et lutefiskmåltid er mye mer enn en vanlig middag. Det er en begivenhet. Arrangementet passer utmerket for vennegrupper, bedrifter, lag og foreninger. Ikke vær redd for å komme alene, lutefiskelskere er trivelige folk og Simenstad er et godt sted å være.

«Det er mange som forteller meg at de først og fremst spiser lutefisk hjemme, men jeg pleier å si at det også finnes to måter å se en film på: Man kan se den hjemme, eller man kan gå på kino. Det er det Lutefiskfestivalen handler om. At man skal få en annen opplevelse enn å sitte hjemme og spise lutefisk. Folk kan dele lutefiskmåltidet med kjente og ukjente mennesker».
(
Sitat fra lutefiskgeneral Oddvar Hemsøe HA 5. nov 2016).

Lutefiskkveld på Simenstad er blitt en tradisjon. I bygninger fra 1700-tallet med rotnorske gardstradisjoner, blir vi tatt imot av Brit Skurdal Braastad. Vertinne Brit er utdannet innen kulturhistorie, litteratur og tradisjonsmat, og har et hjerte for kombinasjonen mat og historie. Arrangementet starter kl 19 og rundes av før midnatt.

Vertskapet ønsker velkommen i hovedbygningen og byr førsrt på aperitiff. Lutefiskmåltidet inntas på festsalen, kulturelle innslag undervegs. Kaffe og dessert serveres i stuene. Som et kulturhistorisk kulturelt innslag fra middelalderen starter middagen med Lutefisksø med hemelaga smørkling. Hovedretten, som blir servert to ganger,  er naturligvis dampa lutefisk servert med gardens tilbehør. Dessert blir frukt fra Simenstadhagen og husets vaniljekrem. Kaffe /te og hyggelig samvær i de gamle stuene.


 

Hovedgjester  blir etnologene Cæcilie Stang og Magne Rugsveen. Ekteparet har begge tilknytning til mat- og drikkekultur. Magne Rugsveen, direktøren på Domkirkeodden, har studert føderådskontrakter fra 1750 og 200 år framover. Det viser seg at det har vært langt mer vanlig med lutefiskmåltid enn spekesild og lågåsild. Cæcilie Stang er førstearkivar ved Statsarkivet. Hun har forsket mye på brennerienes historie i Mjøsområdet, kjenner akevittens historie og har også sans for drikkeviser. Visesanger Tor Karseth vil framføre sin egen lutefiskvise «Lut og kaldt vatn» og byr opp til allsang.

PRISER

Pris kr. 750,- for aperitiff, forrett, hovedrett, kaffe og dessert, kulturelle innslag og historiske omgivelser.
Kr 100,- inkl. mva. av billettprisen går til Lutefiskfestivalen. Simenstad er et privat hjem og har har valgt å by på en helaften der alt som hører med av mat og tilbehør en slik kveld er inkludert i prisen. Drikke betales til slutt.

Ingen steder er mer egnet for Lutefiskkveld enn Simenstad, synes nå vi som bor her. Du inviteres inn i 1700-talls bygninger med sjel, atmosfære og god stemning. Brød fra egen bakerovn, grønnsaker og urter fra den økologiske kjøkkenhagen, egen frukt gir matglede og velsmakende, frisk og fargerik mat. 
Alt er hemelaga og årtidsaktuelt.